.">
„Otrzymaliśmy zawiadomienie o kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej, która odbędzie się za dwa tygodnie. Musimy zweryfikować warunki higieniczno-sanitarne, aktualność dokumentacji oraz sposób stosowania substancji chemicznych i kart charakterystyki.”
Dwa tygodnie pozwalają zaplanować niezbędne działania. Weryfikujemy warunki higieniczno-sanitarne, kompletność rejestru czynników szkodliwych oraz aktualność kart charakterystyki. Następnie ustalamy kolejność prac i harmonogram przygotowań do kontroli.
Sanepid koncentruje się na zdrowiu pracowników i higienie środowiska pracy. Rozwiń obszar, aby zobaczyć, co inspektor sprawdza najczęściej i co przygotujemy razem z Tobą.
Inspektor sprawdza, czy pomiary czynników szkodliwych są aktualne i wykonane zgodnie z wymaganą częstotliwością.
Pierwsze badania i pomiary trzeba wykonać nie później niż w terminie 30 dni od dnia rozpoczęcia działalności. Późniejsza częstotliwość zależy od tego, jakie stężenie czynnika stwierdzono podczas ostatniego pomiaru - w odniesieniu do najwyższego dopuszczalnego stężenia (NDS).
Nie masz pewności, czy pomiary zostały wykonane i kiedy należy je powtórzyć? Zadzwoń — sprawdzimy dostępne wyniki, wymagany termin kolejnego badania oraz to, czy zmiany w pracy uzasadniają jego wcześniejsze wykonanie.
Powiedz kiedy zaplanowano kontrolę i jaki rodzaj działalności prowadzisz. Oceniamy ryzyko i ustalamy plan.
Sprawdzamy pomiary, rejestr czynników i badania. Dostajesz listę braków.
Organizujemy brakujące pomiary (Techni-Lab) i kompletujemy dokumentację.
Towarzyszymy podczas kontroli i pomagamy po niej - przy decyzjach i nakazach.
Większość firm BHP odsyła Cię do osobnego laboratorium po pomiary, a potem zostawia z wynikami. My koordynujemy całość - od organizacji akredytowanych pomiarów, przez dokumentację, po obecność przy inspektorze.
„Dostaliśmy zawiadomienie o kontroli Sanepidu, a pomiary hałasu mieliśmy przeterminowane. BEHAPOWIEC zorganizował pomiary, uzupełnił rejestr i był z nami na kontroli. Inspektor wyszedł zadowolony."
Konkretne odpowiedzi na to, co naprawdę pytają przedsiębiorcy
Pracodawca zapewnia wykonanie badań i pomiarów substancji chemicznej dla zdrowia w środowisku pracy, nie później niż w terminie 30 dni od dnia rozpoczęcia działalności. Częstotliwość wykonywania pomiarów stężeń substancji chemicznych i pyłów w powietrzu na stanowiskach pracy zależy od poziomów stężeń w ostatnich pomiarach.
W przypadku występowania szkodliwego dla zdrowia czynnika chemicznego lub pyłu, badania i pomiary wykonuje się:
W przypadku występowania czynnika o działaniu rakotwórczym lub mutagennym lub substancji reprotoksycznej, o których mowa w przepisach wydanych na podstawie art. 222 § 3 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. – Kodeks pracy, badania i pomiary wykonuje się:
Jeżeli wyniki dwóch ostatnich badań i pomiarów szkodliwych dla zdrowia czynników chemicznych lub pyłów wykonanych w odstępie co najmniej dwóch lat, a w przypadku czynników o działaniu rakotwórczym lub mutagennym lub substancji reprotoksycznej, co najmniej sześciu miesięcy, nie przekroczyły 0,1 wartości NDS, pracodawca może odstąpić od wykonywania badań i pomiarów.
(Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 2 lutego 2011 r. w sprawie badań i pomiarów czynników szkodliwych dla zdrowia w środowisku pracy, Dz. U. 2025 poz. 949)